Computergestuurde werktuigmachines

Derde graad

Visie

In deze studierichting verwerf je inzichten in de werking van verspanende en niet-verspanende computergestuurde werktuigmachines. Je leert technische tekeningen lezen en interpreteren om van daaruit werkvoorbereidingen en productieplanningen op te stellen. Hierbij hou je rekening met de verschillende parameters die een productieproces kunnen beïnvloeden tijdens de uitvoering.

Aanpak

Je leert constructies tekenen met de computer (CAD-CAM), de werking en opbouw van de machines doorgronden en de keuze van de gereedschappen bepalen. Vervolgens ga je aan de slag met computergestuurde machines (CNC). Bij dit alles hou je rekening met veiligheid, milieu en kostprijs. Via een blokstage van vier weken, eventueel in het buitenland, maak je kennis met de cultuur van een metaalverwerkend bedrijf.

Profiel

Je bent geïnteresseerd in de werking van verspanende en niet-verspanende machines en je bent vaardig met de computer. Je hebt een grote zin voor nauwkeurigheid, je bent kostenbewust en hebt oog voor het milieu en de veiligheid. Je kan deze studierichting volgen als je de studierichting Werktuigmachines volgde in de derde graad.

Toekomst

Je behaalt in dit specialisatiejaar het diploma secundair onderwijs en de startkwalificatie om het beroep van CNC-bewerker te kunnen uitoefenen. Verder behoren ook bepaalde Se-n-Se-opleidingen behoren tot je mogelijkheden.

Lessentabel

Bekijk in PDF